Ce facem? Proiecte

Ce facem? Proiecte

 

  1. Voluntar

Momentan, cea mai vizibilă problemă a persoanelor cu dizabilități, care depind în mare parte de scaunul cu rotile, este izolarea socială. Aceasta a fost dintotdeauna prezentă si este mult mai evidentă acum, in pandemie. Dezvoltarea unor programe în acest sens, în care să putem interacționa cu oameni de vârsta noastră sau accesul la grupuri cu aceleași interese sunt printre primele obiective pe care mi le-am  propus în această asociație.

Scopul acestui proiect este acela de a gasi pentru o perioada de timp o persoana care sa spriijine în mod voluntar copii și adulții cu dizabilități, în special cei care pot fi izolați și se simt opriți să participe pe deplin în comunitatea lor locală și în societate. Sunt multe provocări în viața unei persoane cu dizabilități și, cu ajutorul voluntarului, beneficiarul ar putea atinge noi obiective personale și se va simți împuternicit să depășeasca barierele cu care  luptă, poate de ani de zile. Voluntarul poate contribui la crearea și întreținerea relațiilor sociale și la dezvoltarea încrederii în sine. Activitățile pe care le poate face cu copilul sau adultul cu dizabilități sunt adaptate vârstei, intereselor și capacităților funcționale. Pot fi: plimbări în parc, jucat boardgame-uri, urmărit filme sau emisiuni educative, însoțit la teatru, film, concert, atunci când condițiile ne permit, sau pur și simplu, stat de vorba și schimbat idei, opinii, gânduri, ca doi prieteni.

O ora sau două pe săptămână este tot ce avem nevoie.

  1. Transport adaptat

Transportul adaptat este pasaportul pentru viata independenta. Persoanele cu dizabilitati au nevoie de transport la fel ca toti ceilalti: sa mearga la medic, la cumparaturi, la serviciu sau la scoala, la recuperare sau in vizita, in parc sau la teatru. Mijloacele de transport in comun nu sunt adaptate sau nu sunt folosite cat sa fie de ajutor. In taxi-urile obisnuite nu incap carucioarele si transferul e dificil. Un autovehicul cu rampa, dotat cu sisteme de ancorare care sa permita transportul in deplina siguranta, este cel care, pe langa fotoliul rulant, da sentimetnul de normalitate de care avem atata nevoie.

Ajutati-ne sa ajutam!

Donati pentru achizitionarea unui vechicul adaptat si contribuiti la schimbarea majora a calitatii vietii persoanelor utilizatoare de fotolii rulante care au nevoie sa se deplaseze.

 

  1. Helpline

Oferim sfaturi practice și sprijin emoțional ori de câte ori oamenii au nevoie de ele. Facem acest lucru prin mijloacele de comunicare online si acoperim subiecte ca:

Facilități legale

Asistență socială

Muncă și angajare

Echipamente și tehnologie asistivă

Familii cu copii cu dizabilități

Călătorii și transport public

 

  1. Sprijin material

Cu totii trăim vremuri dificile, situațiile cu care ne confruntăm ne solicită și ne crează sentimentul de incertitudine. Cu atât mai mult persoanelor aflate în grupurile de risc: persoanele cu dizabilități și familiile acestora, persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială, familii greu încercate prin faptul că un membru al familiei este bolnav sau copii care și-au pierdut părinții. Pe toți aceștia îi putem ajuta cu ce resurse putem pentru a depăși această perioadă.

Puteți ajuta direct, noi vă punem în legătură cu familiile și persoanele care au nevoie de ajutor.

Sau puteti ajuta prin donarea unei sume lunar sau ocazional.

100 lei/ lună pentru un pachet cu alimente de bază și produse de igienă personală este de mare ajutor pentru semenii nostri aflati in dificultate.

Fiecare familie are diverse nevoi care pot fi medicamente, dispozitive medicale, încălțăminte, îmbrăcăminte, rechizite, jucării. O puteți face direct, sau dacă nu aveți timp, donați și facem noi posibile aceste lucruri.

 

  1. Burse sociale pentru educație

Fiecare copil și adolescent ar trebui să-și poată împlini potențialul și să aibă încrederea că vor reuși pe măsură ce cresc. Copiii cu dizabilități se confruntă  cu bariere în educație. De multe ori persoanele cu dizabilitati nu au studii academice formale sau calificări profesionale din cauza accesului greu la educatie.

Educația este mai mult decât obținerea unei diplome; este vorba și de a le oferi copiilor un sentiment de realizare, sporindu-le imaginea de sine și încrederea în ei insisi. Fiecare copil ar trebui să aibă posibilitatea de a lua parte la toate activitățile din  școală și din comunitățile lor.

Copiii și tinerii cu dizabilități au drepturi egale și milităm pentru incluziune în educație.

Oferim consultanță părinților cu copii cu dizabilități pentru a gasi cea mai bună variantă de integrare în școală, astfel încât fiecare copil să își atingă maximul de potențial.

Și tu poți ajuta! Dorim să acordăm un ajutor financiar concret copiilor și tinerilor aflați în situații dificile de viață. Donează și implică-te în schimbarea destinului unui copil.

 

  1. Cercetări sociologice despre dizabilitate

Modelul social al dizabilității, dezvoltat în ultimii 40 de ani de către persoanele cu dizabilități, este un model radical diferit de abordarea medicală și caritabilă a dizabilității. Acesta afirmă că oamenii au deficiențe, dar că  excluderea și discriminarea cu care se confruntă persoanele cu dizabilitati nu este o consecință inevitabilă a dizabilitatii, ci este cauzată de modul în care societatea este condusă și organizată.

Modelul social al handicapului susține că persoanele cu deficiențe sunt „handicapate” de barierele care operează în societate, care le exclud și discriminează. Aceste bariere pot fi atitudini nepotrivite, acces fizic deficitar sau modul în care se desfășoară lucrurile.

Cercetarea sociologică poate aduce o mai bună cunoaștere a acestei situații pentru a lua măsuri practice de schimbare și adaptare a societății astfel încât să simțim cu toții că trăim într-o societate incluzivă.

Realizăm cercetări sociologice pentru orice organizație, companie privată, instituție publică,  culegem și  analizăm date cărora „le dăm viață”, făcându-le accesibile și ușor de înțeles, dar mai ales utile celor care au nevoie de ele. Prin implementarea metodelor cantitative și calitative de cercetare sociologică, studiile sociale oferă organizațiilor și instituțiilor publice și private informațiile necesare activității lor. Aceste studii sunt reprezentative la nivelul întregii populații studiate și oferă posibilitatea de a concentra temele de discuție pe domeniul de interes al solicitantului.